Homeopathie voor dierenjames 191215mb

De 2 basisprincipes die de basis vormen van de klassieke homeopathie

Het gelijke met het gelijkene genezen

 

Het potentieren 

De homeopathie wordt gekenmerkt door het toepassen van het similiaprincipe ( Het gelijke door het gelijkende genezen) én door het speciale bereidingsproces het potentiëren.

 

 

Dokter Samuel Hahnemann (1755-1843) heeft aan het begin gestaan van de hedendaagse homeopahtie. Omdat hij als arts niet tevreden was met de wijze waarop de geneeskunde in die tijd bedreven werd, ging hij op zoek naar de best mogelijke alternatieve behandelingsmethoden.
Het was ook toen al bekend dat kinine werkzaam was bij malaria, ook tegenwoordig wordt  malaria in de reguliere geneeskunde nog steeds behandeld met kinine en kinineachtige stoffen. 
Hahnemann betwijfelde of de werking kwam van de bittere smaak, zoals hij geleerd had en nam zelf kinine in om het effect te ervaren. 
Hij kreeg klachten die erg leken op de klachten die bij je bij malaria krijgt.

Deze ervaring en zijn kennis van de medische literatuur brachten hem ertoe de zogenaamde similiaregel verder te bestuderen en uit te breiden. Vele homeopaten na hem zijn op zijn principes doorgegaan, en dat resulteert in de hedendaagse homeopathie. 


De kunst van de homeopaat is het vinden van het geneesmiddel dat het zelfgenezende vermogen van het dier kan stimuleren. 
Dit is een enorme mond vol. Het komt erop neer dat het homeopathische geneesmiddel zo goed mogelijk moet passen bij de lichamelijke ( reguliere) en psychische kenmerken ( tussen de oren) van het betreffende dier op dat specifieke moment. 
Dit word ook de holistische zienswijze genoemd.

Een diagnose van de dierenarts is van belang om te kijken of er ook andere maatregelen genomen moeten worden. 
Voor het stellen van de homeopathische diagnose vormt deze reguliere diagnose een hulpmiddel, maar is alleen  niet voldoende. De homeopaat kijkt naar het totaalbeeld en de dierenarts kijkt naar de afzonderlijke klacht. Dat wil niet zeggen dat er binnen de reguliere geneeskunde geen gebruik gemaakt wordt van dit gelijkheidsprincipe. 
De psyche staat niet los van het lichaam, en het lichaam functioneert niet goed als de psyche niet goed funcioneert.
Natuurlijk zit een lichamelijke klacht ook tussen de oren. En bij psychische problemen zullen er ook lichamelijke ongemakken ervaren worden. Als je niet naar de signalen van je lijf. Grijpt het lichaam zelf in. 

 

Het potentiëren, wat is dat eigenlijk?

Het tweede specifieke  kenmerk van de homeopathische geneeskunde is de bereidingswijze van de geneesmiddelen. Wij noemen dit potentiëren. Dit is een proces waarbij de oorspronkelijke stof verdund wordt, terwijl de oplossing ondertussen op een speciale manier geschud wordt.
Juist deze speciale manier van schudden blijkt zeer belangrijk, in de dagelijkse praktijk blijkt een gepotentieerde oplossing een sterker effect te veroorzaken dan een niet-gepotentieerde  oplossing, eeuwenlang heeft men dit vreemd gevonden, en nu eigenlijk  nog steeds. 

Een hogere potentie heeft een langer en dieper effect ( chronische klachten)  dan een lagere potentie. ( acute klachten)

 

IMG 1669

 

 

 

 

Ik ben geen Homeopathisch arts, maar een homeopatisch therapeut.

Ik mag geen medische handelingen verrichten. Mocht ik twijfelen of uw dier iets onder de leden heeft waar een dierenarts naar moet kijken zal ik u eerlijk doorsturen. Met hem of haar kunt u dan overleggen of homeopathie geschikt is voor uw dier. Ik heb leren herkennen wanneer een dier beter eerst gezien kan worden door de dierenarts. 

 

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat ik voor u en uw huisdier kan betekenen, neem dan vrijblijvend contact met mij op. 
Mocht u een consult afspreken gaat u automatisch accoord met de algemene voorwaarden van Haliwan. Deze zijn op de website te vinden, en in papieren versie bij Haliwan.